Een massage kun je lekker als een verwenmoment  voor jezelf nemen, maar ook inzetten als ondersteuning wanneer je klachten of lichamelijke ongemakken ervaart.

Wanneer je klachten hebt, wordt er vaak naar een oplossing gezocht vanuit je klachten (ratio) in plaats van je emoties. Vanuit het probleem zoek je naar een oplossing, waardoor je weer meer gaat piekeren. 

Bij massage is het belangrijk dat je lichaam en geest weer gaan samenwerken en sta jij als persoon centraal en niet je klachten. 

Door massage als ondersteuning te gebruiken, ga je naar je gevoelskant kijken. Hoe voelen spanning en ontspanning, wat voel je als je denkt en wat zegt en voelt je lichaam. 

Door je lichaam bewust te voelen en naar je lichaam te kijken en luisteren, houd je jezelf als het ware een spiegel voor en kunnen lichaam en geest weer leren samen te werken en van elkaar te houden. Je brengt weer balans tussen je gevoel en je lijf.

Wist je dat spanning, verdriet, verlies, depressie en/of burn-out voor de nodige fysieke en mentale klachten kunnen zorgen? 

Hoofdpijn, stemmingswisselingen, piekeren, nekklachten, schouderklachten en vermoeidheid zijn nog maar een hele kleine greep uit de klachtenlijst.

Massage stimuleert de bloedsomloop, waardoor spanningen kunnen worden afgevoerd en de celstofwisseling wordt gestimuleerd. Ook zal je merken dat tijdens de massage je ademhaling dieper en meer ontspannen wordt. 

De aanmaak van cortisol en noradrenaline nemen af, waardoor je je rustiger en evenwichtiger voelt. Serotonine neemt toe en heeft een positieve invloed op je zelfvertrouwen, stemming en slaappatroon. Ook endorfine neemt tijdens de massage toe, dit is een lichaamseigen pijnstiller en zorgt voor een gelukzalig gevoel. Tenslotte wordt de aanmaak van oxytocine gestimuleerd, dit ‘knuffelhormoon’ geeft een gevoel van geborgenheid en rust.

Een masseur is natuurlijk nooit ter vervanging van een dokter en/of psycholoog, maar een energetische massage kan wel een perfecte ondersteuning en/of aanvulling zijn bij bovengenoemde klachten.  Door met aandacht, zorg en liefde stil te staan bij jezelf, kunnen lichaam en geest weer met elkaar verbinden en ontstaat er weer langzaam ruimte voor zelfliefde. Je wordt je bewust van je patronen, waardoor je weer rust, balans en ontspanning creëert. Verdriet, verlies of welk ander gevoel die teweeg kan worden gebracht kan je op deze manier een mooi plaatsje geven in je mindset, hart en lijf.